Соціально-філософський аспект проблеми вищої освіти в Україні - Ісакова, Олена Іванівна; Isakova, Olena; Шлєіна, Людмила Іванівна; Shleina, Liudmyla; Зімонова, Ольга Володимирівна; Zimonova, Olha (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
UA: У статті розглядаються соціально-філософські проблеми розвитку вищої освіти в Україні. Головна ідея – створення моделі освіти, заснованої на нових поглядах на світ: відповідальності, компетентності, толерантності, освіченості, професіоналізму, формуванні нового типу раціональності, орієнтації на регульований світовий розвиток, уміння аналізувати ситуацію. Сучасні реалії вимагають такої перебудови освіти, яка б озброїла фахівців знаннями і навичками, здатністю до проєктування і прогнозування. /// EN: The article deals with the problems of higher education development. The main idea is to create a model of education based on new views of the world: responsibility, competence, tolerance, education, professionalism, the formation of a new type of rationality, orientation to regulated world development, and the ability to analyze the situation. Modern realities require a restructuring of education that would equip specialists with knowledge and skills, the ability to design and forecast.
Socio-philosophical aspect problem of higher education in Ukraine
Keywords: вища освіта; професіоналізм; компетентність; соціально-філософські проблеми освіти; проєктування; прогнозування; higher education; professionalism; competence; socio-philosophical education problems; design; forecasting