Підвищення ефективності використання мобільної сільськогосподарської техніки за рахунок продовження строку служби моторних масел: автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.05.11 – машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництва - Журавель, Дмитро Павлович; Журавель, Дмитрий Павлович; Zhuravel, Dmytro (My University, 2001)
UK: За результатами теоретичного аналізу і експериментально отриманих характе-ристик розроблена методика прогнозування строку служби моторних масел, яка дає змогу по їх спектральним характеристикам робити висновки про їх подальше ефек-тивне використання в мобільній сільськогосподарській техніці. Експлуатаційними дослідженнями підтверджено, що збільшення строку вико-ристання відновленого моторного масла до 1400…1600 мотогодин не призводить до підвищення інтенсивності зношування спрягів двигунів мобільної сільськогосподар-ської техніки, при цьому забрудненість масла збільшується на 22…53%. Значення інших показників не перевищують допустимих меж. Річний економічний ефект від збільшення строків використання моторних ма-сел за рахунок доливу товарного або відновленого масла в процесі експлуатації мо-більної сільськогосподарської техніки і зниження витрат на технічне обслуговуван-ня двигунів на один трактор складає для масла М-10-Г2 – 104,2 грн. на рік. RU: Обоснована актуальность работы, сформулированы цель и задачи исследова-ний. Проанализировано и установлено, что действующая система замены моторных масел не отражает их фактическое состояние и должна определяться на основе зако-номерностей старения масла конкретной марки в двигателях с учетом их эксплуата-ции. Установлено, что срок службы моторных масел можно продлить за счет при-менения различных методов и средств их очистки и восстановления. В результате теоретических исследований были разработаны модели процессов изменения триботехнических и химмотологических свойств моторных масел при эксплуатации мобильной сельскохозяйственной техники. Динамика изменения свойств описывается экспоненциальными зависимостями. Наличие периода стабилизации значений является основной предпосылкой и условием длительной работы масла. Проведенные теоретические исследования показали, что срок службы масла можно увеличить за счет постоянного долива товарного или восстановленного масла. EN: By results of the theoretical analysis and experimentally received characteristics the technique of forecasting of service life of motor oils is developed which enables under their spectral characteristics to judge duration of their effective utilization in mobile agri-cultural engineering. By operation researching it is confirmed, that the increase of usage period of the re-stored oil, according to the offered technique, up to 1400…1600 motor-hours does not re-sult in rise of wear intensity of drives interfaces of mobile agricultural engineering, thus oil contamination has increased on 22…53%. The value of other indexes was not off ad-missible limits. Annual economic benefit of increase of motor oils usage term for the score of the addition of produced or restored oil while in service of mobile agricultural engineer-ing and the reducing of expenditures on maintenance service of drives makes 104,2 grn. per one tractor for oil SAE 30/API CC.
Повышение эффективности использование мобильной сельскохозяйственной техники путем продления срока службы моторных масел: диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.05.11 – машины и средства механизации сельскохозяйственного производства
Increasing of use efficiency of mobile agricultural engineering by pro-longation of period expectancy of motor oils: thesis on competition of the scientific degree of the engineering science candidate on speciality 05.05.11 – machines and means of mechanization of agricultural manufacture
Keywords: мобільна сільськогосподарська техніка; відновлене моторне масло; строк служби; ефективність використання; мобильная сельскохозяйственная техника; восстановленное моторное масло; срок службы; эффективность использования; mobile agricultural engineering; restored motor oil; usage term; efficiency of use