Технологія виробництва фруктових соків в умовах цеху потужністю 600 дал. за зміну - Безь, Ілля Максимович (Запоріжжя : 2023, 2023)
UA: Одне з найважливіших місць у харчуванні людини займають овочі, фрукти та прянощі. Але, на жаль, рослинна сировина дозріває протягом короткого періоду, а протягом решти часу постачання її споживачам забезпечується лише шляхом зберігання та переробки врожаю на пасти, пюре, соки, сушені продукти та інші. Незважаючи на те, що населення протягом багатьох років не відчувало нестачі їжі, не можна сказати, що всі проблеми з харчуванням були вирішені. З'явилися нові проблеми, про існування яких попередні кілька десятиліть не можна було навіть припустити. До недоліків нашої дієти можна віднести низьке споживання фруктів 1 овочів. Згідно з теорією збалансованого та адекватного харчування, фрукти, ягоди та овочі в щоденному раціоні людини повинні складати не менше 1/3. Ці продукти забезпечують людський організм багатьма вітамінами, мінеральними елементами, харчовими волокнами тощо. Споживання великої кількості свіжих фруктів та овочів є сезонним, тому промисловість з переробки фруктів та овочів відіграє важливу роль у безпосередньому забезпеченні населення корисні інгредієнти. Соки та нектари є одними з оброблених фруктів та овочів, які мають гарантований вміст вітамінів. Сік персика містить каротин, органічні кислоти, інулін, клітковину, калій, йод. За вмістом каротину фрукти займають перше місце серед інших, вирощених в Україні. Пектин бореться з холестериновими бляшками на судинах 1 виводить токсини з організму. Вітамін А уповільнює процеси старіння, корисний для зубів 1 кісток. Для профілактики різних захворювань необхідно випивати по 1 склянці соку в день. Алича містять значну кількість пектинових речовин, нерозчинних у воді, тому рекомендується готувати аличовий сік з м'якоттю. Велика кількість клітковини та цукру в сливовому соку відповідає за його проносну та регуляторну дію. За останні роки асортимент соків значно розширився, зростає кількість брендів, що відрізняються за упаковкою, маркуванням та якістю. Тому, враховуючи велику кількість виробників, для більшої поінформованості споживачів необхідно оцінити якість соків та переконатися у їх справжності та корисності. Отже, технологія виготовлення соків є актуальною.
кваліфікаційна робота бакалавра
Keywords: фруктовий сік; персик; алича; реконструкції підприємтва; опис технологічного процесу; безпека харчових продуктів; економічні розрахунки; продуктові розрахунки