Обгрунтування характеру руйнувань стінок водяних сорочок блоків циліндрів дизелів - Журавель, Дмитро Павлович; Zhuravel, Dmytro (Запоріжжя : 2023, 2023)
UA: Стінки литих чавунних деталей зазвичай товщиною від 6 до 70 мм мають неоднакову міцність в поперечному перерізі через різні умови кристалізації. Міцність їх максимальна в поверхневому шарі, де метал внаслідок підвищеної швидкості охолодження, набуває дрібнокристалічну структуру, і де утворюються сприятливі для міцності залишкові напруги стиску. У поверхневому шарі чавунних виливків переважає перліт і цементит. Серцевина має крупнокристалічну будову з утворенням фериту і графіту. У ній нерідко утворюються дендритні кристали і виникають усадочні раковини. Останні іноді добре проглядаються при обробленні тріщин перед заваркою стінок. Поряд з ливарними в стінках водяної сорочок утворюються і експлуатаційні тріщини, але тільки не у внутрішніх, а переважній більшості вже в зовнішніх стінах, робочі напруги в яких відносно невеликі і складають зазвичай 8-10 МПа.
Keywords: водяні сорочки; моделі двигунів; трактор; конструкції блоків циліндрів автотракторних двигунів; технологія ремонту; вдосконалення