Перспективи використання вібраційних гомогенізаторів молока - Самойчук, Кирило Олегович; Самойчук, Кирилл Олегович; Samoichuk, Kyryl; Паляничка, Надія Олександрівна; Паляничка, Надежда Александровна; Palianychka, Nadiia; Верхоланцева, Валентина Олександрівна; Верхоланцева, Валентина Александровна; Verkholantseva, Valentyna; Левченко, Л. В. (ВНТУ, 2017)
UK: В статті з огляду на актуальність проблеми зниження енерговитрат на гомогенізацію в молочній промисловості обрано 2 конструкції ефективних апаратів: імпульсний та роторно-пульсаційний апарат з ротором, що вібрує. Проведені експериментальні дослідження, які доводять зниження питомних енерговитрат таких апаратів у 2 рази у порівнянні з клапанним гомогенізатором при однаковому значенні дисперсності молочної емульсії. EN: In the article, taking into account the urgency of the problem of energy consumption decrease on homogenization in dairy industry 2 designs of effective machines have been chosen: impulsive and pulsation machine with a vibrating rotor. Conducted experimental researches prove the decrease of specific energy consumption of such machine 2 times compared to valve homogenizer at the identical value of dispersion of milk emulsion.
Keywords: енерговитрати; гомогенізація; роторно-пульсаційний апарат; дисперсність; молочна емульсія; молоко; жирова емульсія; швидкість