Звіт про науково-дослідну роботу Програма 4 Сучасний стан геоекологічних умов та біорізноманіття Північно-Західного Приазов`я (заключний) - Прісс, Олеся Петрівна; Волох, Анатолій Михайлович; Даценко, Людмила Миколаївна; Сидоренко, Віктор Дмитрович; Попов, Андрій Сергійович; Четвериков Б. В.; Аюбова, Ельнара Мусаібовна; Ганчук, Максим Миколайович; Скиба, Вікторія Павлівна; Мазикіна, Ольга Борисівна; Паламар, Альона Юріївна; Сай, Віра Михайлівна; et al. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Під час виконання науково-дослідних робіт було проаналізовано сучасний екологічний стан грунтів, водойм, фауни безхребетних, птахів, ссавців, а також флори грунтових водоростей у НПП «Азово-Сиваський», «Приазовський» та «Нижньодніпровський». На цих територіях та в прилеглих районах вивчались особливості регулювання чисельності ратичних з метою скорочення їх впливу на продуктивність фітоценозів, а також хижаків. Спеціальні гідробіологічні дослідження були проведені в ВБУ міжнародного значення «Молочний лиман». Дуже багато досліджень було проведено у місцях спорудження вітрових електростанцій, що дозволило: а) вибрати найбільш оптимальні місця для розташування вітрових агрегатів; б) виявити видове різноманіття та напрямки міграцій кажанів, всі види яких занесені до Червоної книги України, а також птахів. Значна кількість робіт було присвячено використання інтерактивних ГІС-мап для оцінювання екологічного стану ґрунтів та певних біоценозів, при викладанні дисциплін екологічного спрямування. У зв’язку з війною з’явилися дослідження, присвячені вивченню порушення стану екологічної безпеки в результаті військових дій.
Keywords: агроценози; агроландшафт; заповідники; національні природні парки; екосистема; популяції; екологічний стан грунтів; інтерактивні ГІС-мап; грунтові водорості; зообентос; воєнні дії; охорона природи.