Вплив передпосівної обробки насіння на осінньо-зимовий період вегетації рослин пшениці озимої (Triticum aestivum l.) - Кліпакова, Юлія Олександрівна; Клипакова, Юлия Александровна; Klipakova, Yuliia; Прісс, Олеся Петрівна; Присс, Олеся Петровна; Priss, Olesia (My University, 2018)
UK: В статті висвітлено вплив на процеси росту і розвитку рослин пшениці озимої в осінній період вегетації передпосівної обробки насіння з використанням фунгіцидних (Раксіл Ультра, Ламардор) та фунгіцидно-інсектицидних (Ламардор з Гаучо) сумішей та регулятора росту АКМ. Вивчено як окремий вплив різнокомпонентних препаратів, так і їх поєднання з регулятором росту рослин АКМ на польову схожість та перезимівлю рослин пшениці озимої сорту Антонівка. Відмічено, що на накопичення сухих речовин рослинами в осінній період вегетації позитивно впливали усі досліджені протруйники, а їх поєднання з АКМ призводило до збільшення сухих речовин в більшості варіантах. Встановлено, що накопичення цукрів у вузлі кущення та зимостійкість рослин пшениці озимої залежить від ступеня оксидативного стресу на момент припинення осінньої вегетації. RU: В статье освещено влияние на процессы роста и развития растений пшеницы озимой в осенний период вегетации передпосевной обработки семян с использованием фунгицидных (Раксил Ультра, Ламардор) и фунгицидно- инсектицидных (Ламардор с Гаучо) смесей и регулятора роста АКМ. Изучено как отдельное влияние разнокомпонентных препаратов, так и их сочетание с регулятором роста растений АКМ на полевую всхожесть и перезимовку растений пшеницы озимой сорта Антоновка. Отмечено, что на накопление сухих веществ растениями в осенний период вегетации положительно влияли все исследованные протравители, а их сочетание с АКМ приводило к увеличению сухих веществ в большинстве вариантов. Установлено, что накопление сахаров в узле кущения и зимостойкость растений пшеницы озимой зависит от степени оксидативного стресса на момент прекращения осенней вегетации. EN: An essential factor that directly affects winter wheat field germination is the presowing treatment, namely the composition and the nature of the action of the components and their mixture. Among the studied variants, the lowest field germination in years of research was observed in the control variant, where this figure was 81.8%. It was determined that seed treatment with fungicidal treaters alone (Raksil Ultra, Lamardor) and in combination with insecticide (Lamardor with Gaucho) significantly increase field germination by 4.4-7.7% relative to control. When applying AKM plant growth regulator (PGR) separately, there was a tendency to increase field germination. Combination of Raxil Ultra with AKM showed the highest field germination and amounted to 88.7%, which indicates the absence of phytotoxic action of tebuconazole, which is the active ingredient of the selected preparation.
Влияние передпосевной обработки семян на осенне–зимний период вегетации растений пшеницы озимой (triticum aestivum l.)
Influence of presowing seed treatment on winterspring vegetation period of winter wheat plants (triticum aestivum l.)
Keywords: пшениця озима; протруйники; регулятор росту; оксидативний стрес; зимостійкість; пшеница озимая; протравители; оксидативный стресс; зимостойкость; winter wheat; treaters; growth regulator; oxidative stress; hardiness