Нечіткі адаптивні ПІД-регулятори та методика їх настроювання - Лобода, Олександр Іванович; Лобода, Александр Иванович; Loboda, Oleksandr (My University, 2017)
При керуванні складними об'єктами, що функціонують в умовах не стаціонарних процесах, широке застосування знайшли адаптивні регулятори, які дозволяють розраховувати коефіцієнти настроювання і реалізувати складні закони регулювання. Адаптивні контролери зарубіжних і вітчизняних виробників: Кобра, МІКСТ, Реміконт, Протар, Овен, Сіменс, Мікрол та інші, як правило, реалізують метод Зиглера-Ніколса. Слід зазначити, що даний метод основан на виводі діючої системи з П-регулятором на межу стійкості і розрахунку по критичним періодам коливань і коефіцієнту передачі регулятора оптимальних параметрів настройки ПІД-регулятору з використовуванням для цього простих емпіричних формул.
Keywords: ПІД-регулятор; адаптивні регулятори; бази правил; програма (Simulink); метод Зиглера- Ніколса