Економічна оцінка типів насаджень та ефективність вирощування садів промислового типу - Болтянська, Лариса Олексіївна; Болтянская, Лариса Алексеевна; Boltianska, Larysa (ТДАТУ, 2013)
Інтенсифікація садівництва проявляється через оптимізацію обсягів і засобів виробництва продукції, раціонального їх використання, удосконалення технології і організації виробництва забезпечує збільшення виробництва високоякісної продукції з одного гектара насаджень плодово-ягідних культур, зниження собівартості і трудомісткості продукції. Удосконалення основних параметрів ефективності вирощування садів промислового типу та економічна оцінка порід і сортів багаторічних насаджень стає для багатьох садівничих підприємств найбільш актуальним. Дослідження з економічної ефективності багатьох типів садів і ягідників у різних природно-економічних зонах України визначили комплекс показників економічної оцінки типів насаджень, зокрема: капітальні вкладення на створення 1 га насаджень, затрати праці на створення 1 га саду, рік вступу їх у товарне плодоношення; урожайність, коефіцієнт економічної ефективності капітальних вкладень у створення насаджень та їх строк окупності.
Keywords: типи насаджень; вирощування садів