Окремі показники продуктивності чебрецю звичайного в умовах Південного Степу України - Олексенко, А. В. (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
В Україні ростуть 15 видів чебрецю, які використовуються у якості лікарської сировини. Хоча фармакопейним видом вважається лише чебрець повзучий - Th. serpyllum L., у практиці проведення заготівельних робіт види роду не розділяються [1]. Як польова культура в Україні застосовується чебрець звичайний - Th. vulgaris L. За морфологічною будовою це напівчагарник висотою до 50 см. Сировиною чебрецю звичайного є листя з домішкою квіток і дрібних стебел. Скошують надземну масу на першому році вегетації один раз в період цвітіння, на плантаціях старшою віку - двічі. Сушіння природне або штучне у спеціальних сушарках за температурного режиму 40-45 ° С. Вихід сухої сировини 32-34%. Урожайність надземної маси у перший рік вегетації 5-6 ц / га, у наступні роки за два укоси 10-25 ц / га
Keywords: чебрець; лікарська сировина; чебрець повзучий; польова культура