Economic imperatives of CSR and compliance culture in the business processes of FIK on the basis of sustainable development - Trusova, Natalia; Трусова, Наталя Вікторівна; Utechenko, Daria; Утеченко, Дар'я Миколаївна; Kukina, Natalia; Кукіна, Наталя Володимирівна; Trusova, Anastasiia; Трусова, Анастасія (Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика», 2025)
EN: The article considers and improves a comprehensive approach to the implication of economic imperatives of CSR and compliance culture in the business processes of the FIC on the basis of sustainable development. It is substantiated that the new paradigm of business processes in the FIC is combines a two-level model of the implication of CSR in the national economy and affects investment flows. In the context of integration into global capital markets and the aggravation of the ecological and social crisis in Ukraine, the role of CSR as an economic imperative for the development of the FIC is determined by strategic factors of competitiveness and form the long-term value of the business. The drivers of the development of CSR and compliance culture in the business processes of the FIC in the post-war period should be – strengthening the requirements of foreign investors and creditors for ESG indicators, integration into the European economic space, increasing the role of reputational capital of companies and risk management. /// UA: У статті розглядається та вдосконалюється комплексний підхід до впровадження економічних імперативів CSR та комплаєнс-культури в бізнес-процеси ФПК на засадах сталого розвитку. Обґрунтовано, що нова парадигма бізнес-процесів у ФПК формується на принципах сталого розвитку, поєднує дворівневу модель CSR у національній еконо-міці, впливає на інвестиційні потоки та стан природного середовища. В умовах інтеграції у світові ринки капіталу та загострення екологічної та соціальної кризи в Україні роль CSR в розвитку ФПК визначається стра-тегічними факторами конкурентоспроможності та забезпечують цінність бізнесу. Доведено, що CSR є імперативом довгострокової стійкості бізнес-процесів ФПК, а їхня соціально відповідальна діяльність знижує транзак-ційні та операційні витрати, дозволяє отримати доступ до нових ринків та інвестиційних ресурсів, формує позитивний корпоративний імідж та бренд, знижує ризики конфліктів з державою, громадами та працівниками, підвищує продуктивність праці та визначає ефективність та цінність компанії. Визначено взаємозв'язок між комплаєнсом та CSR у системі корпоративного управління бізнес процесами ФПК. З точки зору галузевих регуляторів, представлено міжнародні стандарти комплаєнс-культури ФПК на основі сталого розвитку. Проаналізовано практичні аспекти інтеграції CSR та комплаєнс-культури в корпоративну стратегію ФПК України довоєнного та воєнного періодів. Визначено, що програми розвитку CSR є ключовими напрямками довгострокової конкурентоспроможності великого бізнесу, активно просувають антикорупційний кодекс, дозволяють створюва-ти незалежні комітети з комплаєнсу та забезпечують інновації контролю за фінансовими бізнес-процесами шляхом інтеграції системи управління ISO 37301:2021 у цифрові технології. Рушійними силами розвитку CSR та комплаєнс-культури в бізнес-процесах ФПК у повоєнний період мають стати – посилення вимог іноземних інвесторів та кредиторів до ESG-показників, інтеграція в європейський економічний простір, підвищення ролі репутаційного капіталу компаній та управління ризиками.
Економічні імперативи CSR та комплаєнс-культури в бізнес-процесах ФПК на засадах сталого розвитку
Keywords: corporate social responsibility; compliance culture; conflict risk; integration; business processes; financial and industrial companies; sustainable development; корпоративна соціальна відповідальність; ком-плаєнс-культура; ризик конфліктів; інтеграція; бізнес-процеси; ФПК; ста-лий розвиток