Окремі аспекти податкового адміністрування - Кучеркова, Світлана Олександрівна; Кучеркова, Светлана Александровна; Kucherkova, Svitlana (My University, 2018)
UK: Сьогодні в Україні від ефективності податкового адміністрування залежить стан податкових надходжень до бюджету (повнота та своєчасність податкових платежів), а відтак і спроможність держави вчасно та у належному обсязі оплачувати створення суспільних благ. Метою статті є вивчення складових елементів і обґрунтування напрямів покращення організації податкового адміністрування на прикладі територіальних органів ДФС у Запорізькій області. Розкрито структуру податкового адміністрування згідно Податкового кодексу України, яка включає: організацію податкових відносин, прогнозування та планування податкових надходжень, адміністративне регулювання податкових відносин, консультативну роботу, податковий контроль, адміністрування податкового боргу, впровадження сучасних технологій податкового адміністрування. Здійснено аналіз організаційних засад діяльності органів Державної фіскальної служби України. Виявлено неузгодженість функцій територіальних органів Державної фіскальної служби на прикладі їх функціонування в Запорізькій області. Обґрунтовано необхідність удосконалення податкового законодавства, зокрема в частині планування і проведення перевірок декларацій та звітності платників податків. Надано пропозиції щодо подальшого реформування діяльності територіальних органів Державної фіскальної служби задля покращення сервісного обслуговування платників податків. Зокрема автор рекомендує скасувати прив’язку платника податку до місця його реєстрації та здійснювати оподаткування об’єктів в місцях їхнього фактичного розміщення. Як вважає автор, запровадження електронного сервісу «Електронний кабінет платника податків» сприяє підвищенню якості обслуговування платників податків. EN: Today in Ukraine, the dynamics of tax revenues to the budget (completeness and timeliness of tax payments) and the ability of the state to pay for the creation of public goods in a timely and proper manner depend on the effectiveness of administration of taxes. The purpose of the article is to study the constituent elements and to substantiate the directions for improving the organization of administration of taxes by the example of the territorial bodies of the State fiscal service of Ukraine in the Zaporizhzhya region. The structure of administration of taxes was described in accordance with the Tax Code of Ukraine. It includes: the organization of tax relations, forecasting and planning of tax revenues, administrative regulation of tax relations, advisory work, tax control, administration of tax debt, introduction of modern technologies of administration of taxes. The analysis of organizational bases of activity of bodies of the State fiscal service of Ukraine was carried out. The inconsistency of the functions of the territorial bodies of the State Fiscal Service of Ukraine on the example of their functioning in the Zaporizhzhya region was revealed. The necessity of improving the tax legislation, in particular in the area of planning and conducting inspections of taxpayer declarations and reporting was grounded. Proposals were given on further reforming the activities of the territorial bodies of the State Fiscal Service of Ukraine to improve the servicing of taxpayers. In particular, the author recommends to cancel the taxpayer's connection with the place of his registration and the objects should be taxed in the places where they are actually located. According to the author's opinion, the introduction of the e-service “Taxpayer's Electronic Office” contributes to improving the quality of taxpayer services.
Some aspects of administration of taxes
Keywords: податкове адміністрування; Державна фіскальна служба України; організаційна структура державних податкових органів; функції податкових органів; обслуговування платників податків; податкова адреса; administration of taxes; State fiscal service of Ukraine; organizational structure of state tax authorities; functions of tax authorities; taxpayer services; tax address