Сумісний вплив біорегуляторів росту та мікробіологічних препаратів на продукційний процес Рisum sativuml - Колесніков, Максим Олександрович; Колесников, Максим Александрович; Kolesnikov, Maksym; Пащенко, Юлія Петрівна; Пащенко, Юлия Петровна; Pashchenko, Yuliia (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
UK: Одне з актуальних завдань сучасної агрономії є посилення стійкості сільськогосподарських культур до несприятливих абіотичних факторів. Горох є основною зернобобовою культурою на Україні, посівні площі якої зростають останнім часом та в 2018 р. становили 0,4 млн. га. Горох часто не реалізує генетичний потенціал продуктивності в семіаридних умовах Піденного степу України, що призводить до суттєвої втрати врожаю. Особлива увага приділяється впровадженню органічних технологій вирощування продукції рослинництва з використанням біологічних регуляторів росту та мікробіологічних препаратів, які є екологічно безпечні, інтенсифікують метаболічні процеси в рослинах,позитивно впливають на стан мікробних угрупуваннь ґрунтів [1, 2]. Виходячи з вишче сказаного, метою роботи було з ’ясувати дію біостимуляторів Стимпо та Регоплант у разі окремого та сумісного застосування з мікробіологічним препаратом Ризогумін на продукційний процес посівів гороху в умовах сухого степу України. EN: It was shown the influence o f separate and combined application of biostimulants (Stimpo, Regoplant)and Rhyzohuminon the peas root nodulesnumbers, active leaves surface formation,chlorophyll accumulation, yield formation under the semiarid conditionsof South Steppe o f Ukraine.
Keywords: біорегулятори росту; мікробіологічний препарат; біологічна фіксація азоту; горох; фотосинтетична площа; урожай; врожай; biostimulants; peas; biological nitrogen fixation; photosynthetic area; yield