Вплив способів сівби та густоти посіву на продуктивність соняшнику в умовах Степової зони України : дипломна робота ОР «Магістр», спеціальність 201 «Агрономія» - Хойняк, Євгеній Олексійович (Запоріжжя : 2025, 2025)
UA: Дана робота присвячена вивченню впливу різних способів посіву та різної норми висіву соняшника гібриду Сузука на такі показники як польова схожість рослин, ступінь збереженості рослин протягом вегетації та особливості формування передзбиральної густоти посівів, а також на кількість зелених листків на рослині, активність розвитку загальної листкової поверхні, елементи структури врожаю соняшнику, якість насіння та економічну ефективність технології його вирощування в умовах Запорізької області. Дослідженнями встановлено, що найбільшу врожайність соняшнику досліджуваного гібриду обумовлює спосіб сівби з міжряддями 45 см і густота стояння рослин 65 тис.росл./га. За таких умов біологічна врожайність становила 2,58 т/га, а фактична - 2,41 т/га, що на 10,8-31,9 % перевищувала інші варіанти досліду. Найменший рівень врожаю насіння, який не перевищував 1,77 т/га та 1,64 т/га відповідно зумовило використання традиційного широкорядного способу сівби з міжряддям 70 см у загущених до 65 тис.росл./га посівах. Ущільнення рослин до 65 тис./га за міжряддя 45 см не мало суттєвого негативного впливу на основні показники структури врожаю та площу листкової поверхні порівняно до такого ж способу сівби, але з меншою щільністю стеблестою (50 тис.росл./га), водночас більша кількість рослин на одиниці площу обумовило отримання суттєво більшої врожайності,. Показники олійності гібриду Сузука у 2024 році були дуже високі і коливалися в межах 49,5-51,7 %, що говорить про високу якість насіння. Відмічено тенденцію до більшого накопичення масла у насінні за міжряддя 45 см, де цей показник був на 0,7-1,4 % від а.с.м. більші, порівняно з більш широкорядними посівами. Зважаючи на отримані результати досліджень рекомендовано висів гібриду соняшнику Сузука у Запорізькій області з шириною міжряддя 45 см та нормою висіву 65 тис.росл./га. Висів меншою нормою за міжряддя 45 см також обумовлює покращення продукційних процесів у соняшнику, але урожай унаслідок меншої кількості рослин на площі отримано нижче. При використанні традиційного способу сівби з міжряддям 70 см не рекомендується використання більшої норми висіву, ніж 50 тис.росл./га у зв’язку з негативним впливом на основні фізіолого-біохімічні показники і урожайність унаслідок посилення конкуренції рослин соняшнику за поживні речовини і вологу.
Keywords: соняшник; спосіб сівби; норма висіву; ширина міжряддя; урожайність; якість насіння; економічна ефективність