Форма плода як критерій вибору сортів для насаджень черешні - Толстолік, Людмила Миколаївна; Толстолик, Людмила Николаевна; Tolstolik, Liudmyla (My University, 2019)
Черешня самобезплідна культура, тому при проектуванні черешневих насаджень, зазвичай, обирається не менш, ніж 4-5 сортів, не тільки з урахуванням взаємного запилення, а й намірів власника щодо реалізації продукції. Це може бути традиційний плодовий конвейєр, але останнім часом, навіть невеликі виробники-фермери усе частіше прагнуть сформувати єдину товарну партію, реалізація якої має певні комерційні переваги. Для такого випадку потрібні сорти з однаковим забарвленням шкірочки і подібною формою плода. Остання ознака у сортів є моногенно контрольованою і варіює від плоскоокруглої до овальної.
Keywords: сорти черешні; насадження черешні