Облік, механізм нарахування та сплати податків на підприємстві: кваліфікаційна робота магістра ОПП 051 «Економіка» - Фролова, Тетяна В’ячеславівна (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
Нормативно-правове забезпечення ведення бухгалтерського обліку та чинне податкове законодавство України забезпечують правила щодо обліку, механізму нарахування та сплати податків та підкреслюють їх різні підходи та відображення цих норм та правил на практиці. По суті, зазначене питання стосується складності та багатогранності ведення обліку розрахунків за податками, яке обумовлено існуванням двох законодавчих площин, що створює певний ряд проблем, зокрема: різні законодавчі акти можуть містити суперечливі або неузгоджені вимоги щодо обліку, що ускладнює процес інтеграції даних і їх подання як для внутрішнього аналізу, так і для звітності перед бюджетом; врахування галузевих особливостей діяльності суб’єктів господарювання вимагає розробки єдиних підходів до визначення об'єктів обліку розрахунків за податками, що в сучасних умовах є викликом через розбіжності в законодавчих підходах; глибоке розуміння теоретичних основ (науковий аспект) і практичних вимог (практичний аспект) дозволяє розробляти рекомендації для удосконалення системи обліку, що сприятиме більш точному відображенню податкових розрахунків у звітності. Таким чином, досконале знання особливостей, закладених законодавчими нормами, є необхідним для ведення обліку розрахунків за податками перед бюджетом. Це сприяє впровадженню галузевих підходів, які враховують специфіку діяльності різних суб’єктів господарювання, що, в свою чергу, допомагає забезпечити більш ефективну і прозору систему оподаткування.
Keywords: облік; спрощена система оподаткування; механізм нарахування податків; податкова звітність