Країни-експортери нафти в системі міжнародних економічних відносин: адаптація та геополітичний вплив - Дячук, В. В.; Ружинскас, О. В. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Сучасна світова економіка характеризується прискореним енергетичним переходом та зростанням геополітичної напруженості, що радикально трансформує роль країн-експортерів нафти. Нафта зберігає статус головного геополітичного інструменту та центрального фактора в міжнародних економічних відносинах (МЕВ). Основним викликом для моноресурсних є збереження ринкових позицій в умовах глобальної декарбонізації, посилення конкуренції з боку країн, що не входять до ОПЕК+, та необхідності термінової диверсифікації економіки. Критичний аналіз адаптаційних стратегій експортерів нафти, особливо в контексті цінової волатильності та діяльності суверенних фондів добробуту (СФД), має особливе значення для розуміння майбутніх тенденцій у сфері енергетики та ресурсовикористання, а також для формування національної енергетичної політики України.
Keywords: нафта; геополітичний вплив