Особливості роботи машин для внесення рідких органічних добрив - Скляр, Олександр Григорович; Скляр, Радміла Вікторівна; Григоренко, Сергій Михайлович; Sklіar, Oleksandr; Sklіar, Radmila; Hryhorenko, Serhii (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Зростання вартості міндобрив, обмеження доступу до фінансових ресурсів змушує сільгосппідприємства шукати альтернативні шляхи забезпечення посівів поживними речовинами. Одним із таких способів удобрення є застосовування органічних добрив (наприклад, гною та гноївки), які виробляються в господарствах і є відходами тваринництва. Рідкі органічні добрива (РОД) можна застосовувати як основне удобрення, а також для підживлення рослин у ранній період вегетації. Перед твердими вони мають низку переваг: їх застосовують рівномірно, вносять на задану глибину; застосування розчинів дозволяє також підвищити рівень механізації та зменшити витрати праці та матеріально-технічних ресурсів для навантаження й розвантаження добрив. У господарствах РОД вносять двома способами: поверхневим із наступним їх загортанням і внутрішньоґрунтовим. Машини для поверхневого внесення гноївки виконують технологічний процес у такий спосіб: цистерна в агрегаті з трактором під’їжджає до накопичувального резервуара РОД, після цього усмоктувальний патрубок вакуумного насоса з’єднують із цистерною. Вмикається ВВП трактора, який приводить у дію вакуумний насос. Насос створює вакуум, завдяки чому рідкі добрива засмоктуються в цистерну з місткостей завглибшки до 6 м. Після заповнення заправний рукав від’єднують. Трактор транспортує цистерну з РОД на поле
Keywords: машини для внесення рідких добрив; тонковолокнисті домішки; оптимізація системи розподілу рідини; поліпшення точності дозування; енергозбереження та ефективність; зниження втрат азоту