Застосування математичного пакету Mathcad для аналітичного дослідження явища тунельного ефекту при моделюванні стану електронів у квантовій ямі - Гавриленко, Євген Андрійович; Мацулевич, Олександр Євгенович; Супрун, Максим Володимирович; Havrylenko, Yevhen; Matsulevych, Oleksandr; Suprun, Maksym (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Тунельний ефект, тунелювання – подолання мікрочастинкою потенційного бар’єру у випадку, коли її повна енергія ( що залишається при тунелюванні незмінною) менше висоти бар’єру. Тунельний ефект – явище винятково квантової природи, неможливе в класичній механиці і навіть повністю суперечить їй. Аналогом тунельного ефекту в хвильовій оптиці може бути проникнення світлової хвилі всередину відбиває середовища (на відстані порядку довжини світлової хвилі) за умов, коли, з погляду геометричної оптики, відбувається повне внутрішнє відбиток. фізики, у фізиці атомного ядра, твердого тіла тощо. Тому квантоворозмірні гетероструктури (потенціальні ями та бар’єри) широко використовуються в напівпровідникових приладах сучасних інформаційних технологій.
Keywords: MathCad; тунельний ефект; математична модель; етероструктура