Сучасні виклики в підприємницькій діяльності - Тебенко, І. І. (Кременчук : 2024, 2024)
UA: Ситуація, коли держава стикається з негативними наслідками через при пинення діяльності малих та середніх підприємств, а також закриття вели ких компаній в зонах бойових дій, є вельми складною. Умови воєнного часу створюють низку викликів для підприємців, які можуть серйозно вплинути на їхню діяльність та виживання. До найбільш серйозних викликів можна віднести: безпеку та ризики, економічну нестабільність, пошкодження інф раструктури, порушення законодавства та правову нестабільність. За оцінкою експертів до режиму часткової роботи або взагалі до припи нення функціонування вдалося до 85 % бізнесу, серед яких 1 % припинили діяльність та не планують відновлення, а 35 % призупинили діяльність, че каючи закінчення війни. Крім того, 86 % підприємств працюють з меншою завантаженістю, порівнюючи з довоєнним часом, а 33 % підприємств не ма ють можливості виплатити заробітну плату працівникам (за оцінками інших аналітиків — 38 %, і ще 38 % працівників відправлено у відпустку), 29 % — не можуть оплатити послуги постачальників.
Keywords: воєнний стан; підприємництво; малі та середні підприємства (МСП); економічна нестабільність; інфраструктурні втрати; зменшення ділової активності; суб’єкти господарювання; ФОП; безробіття; виробництво; економічна стійкість; державний бюджет; адаптація бізнесу; ризики для бізнесу; відновлення економіки