Вплив зрошення на еколого-агрохімічний стан грунтів півдня України - Іванча, А. С.; Рибарак, А. С. (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
В умовах Південного Степу необхідність застосування зрошення за інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарської продукції очевидна. Адже щорічна кількість опадів тут не перевищує 350–500 мм, їх розподіл упродовж вегетації нерівномірний. Показник випаровуваності становить у середньому 1400-1500 мм, тобто втричі перевищує кількість опадів. Тому коефіцієнт зволоження в окремі періоди вегетації не перевищує 0,3−0,5 [1]. Це призводить до значного дефіциту вологи у ґрунті, створює стресові умови для росту і розвитку культур, внаслідок чого порушуються процеси водного обміну і зменшується їх врожайність
Keywords: зрошення; еколого-агрохімічний стан грунтів; інтенсивні технології вирощування; зрошення