Розробка системи зрошування гороху в товаристві з обмеженою відповідальністю «Таврія» Приазовського району Запорізької області: пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача СВО Магістр - Литвиненко, Денис (My University, 2021)
Одним з головних напрямів землеробства третього тисячоліття є одержання стабільних і прогнозованих урожаїв сільськогосподарських культур шляхом наукового, економічного, екологічного обґрунтування та упровадження сучасних технологій вирощування. Особливістю грунтово-кліматичної підзони Південного Степу України є недостатня кількість атмосферних опадів зі значним потенціалом сонячної енергії. Унаслідок таких природних особливостей практично кожен рік спостерігається гострий дефіцит ґрунтової вологи. Вирішення питань регулювання водного режиму ґрунту є дуже важливими складовою сучасних систем зрошуваного землеробства. Науковими дослідженнями [2] доведено, що показники, пов’язані з водоспоживанням рослин, заходами регулювання водного режиму ґрунту носить регіональних характер і тому їх неможливо переносити з інших ґрунтово-кліматичних зон. До них відносяться висновки щодо сумарного водоспоживання й випаровування рослин протягом вегетації, доцільності проведення окремих видів поливів, застосування різних моделей і методів управління режимом зрошення тощо. На сучасному рівні розвитку зрошуваного землеробства відомо декілька напрямів формування штучного зволоження, за яких реалізуються три основних типи режимів зрошення: біологічно оптимальний – направлений на забезпечення вологопотреби рослин протягом всього вегетаційного періоду; водозберігаючий – спрямований на мінімізацію витрат поливної води на одержання одиниці врожаю; ґрунтозахисний – застосовується в умовах незадовільного ґрунтово-екологічного стану земель, направлений разом з іншими агромеліоративними заходами на збереження та покращення родючості ґрунту за рахунок зниження кількості й норм поливів, а також подрібнення поливних норм на декілька частин. Тому, проектування системи зрошення сільськогосподарських культур є одним із найважливіших елементів технологій вирощування у посушливій зоні південного Степу України.
Keywords: землеробство; врожайність гороху; зрошування; полив; дощування