Спрощена система оподаткування як інструмент підтримки малого бізнесу - Сахно, О. О.; Тучак, Тетяна Володимирівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Спрощена система оподаткування в Україні сформувалася як окремий податковий режим, покликаний забезпечити доступніші умови ведення діяльності для малого підприємництва та зменшити адміністративне навантаження на суб’єктів господарювання. За більш ніж два десятиліття її функціонування цей механізм набув значної популярності серед підприємців завдяки спрощеним правилам обліку та передбачуваності податкових зобов’язань, що сприяло зростанню самозайнятості та розширенню сегмента мікробізнесу. Фінансовий ефект від застосування спрощення оподаткування відображався також у стабільних надходженнях до місцевих бюджетів, посиленні ресурсної бази громад та формуванні умов для розвитку підприємницької активності на локальному рівні. Водночас таке оподаткування забезпечувало можливості для планування фінансових потоків та адаптації підприємців до змін економічного середовища, впливаючи на формування стійких моделей господарської активності на регіональному рівні.
Keywords: система оподаткування; оподаткування