Оцінювання ефективності застосування обприскувача з регулятором норми внесення за змінної робочої швидкості - Заєць, Максим Леонідович; Zaiets, Maksym (Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика», 2025)
UA: Статтю присвячено дослідженню процесу розпилення та оцінювання якості за різних швидко-стей руху для сільськогосподарського обприскувача з регулятором норми внесення.Зміна швидкості руху є поширеним та неминучим під час нанесення пестицидів обприскувачами. Було проведено польові випробування для оцінювання впливу змін швидкості руху на розпилення та якість обпри-скування за допомогою штангового обприскувача без регулятора норми внесення (CNS) та з регулятором норми внесення (SRC).Під час проведення досліджень штангу обприскувача було рівномірно розділено між трьома типами фор-сунок (XRC, AIXR та TTI) для отримання крапель різних розмірів (середніх, дуже великих та надвеликих відповідно). Перед початком випробувань обприскувач було відкалібровано для внесення 180 л/га за робочо-го тиску 0,207 МПа та швидкості руху 9,7 км/год.Для оцінювання розпилення та якості обприскування застосування пестицидів проводилося за п’яти різ-них значень швидкості руху: 9,7, 12,9, 16,1, 19,3 та 22,5 км/год. Дані збирали шляхом розміщення вологочут-ливого паперу в різних точках уздовж штанги обприскувача в полі.Результати для CNS (без регулятора) показали, що зі збільшенням швидкості руху кількість нанесених крапель та рівень розпилення значно знижувалися (p < 0,05) для всіх трьох типів форсунок, що було спри-чинено зменшенням кількості крапель на одиницю площі. Для SRC (з регулятором) розпилення залишалося більш стабільним за зміни швидкості руху.Швидкість руху впливала на якість обприскування як для CNS, так і для SRC. Однак для SRC спостеріга-лися більші відхилення в якості розпилення через підвищення робочого тиску за збільшення швидкості руху. Для форсунок типу XRC та TTI було зафіксовано подібні тенденції в зміні розпилення та якості для обох варіантів обприскувача (CNS та SRC). Водночас форсунка AIXR демонструвала нестабільне розпилення та якість у разі зміни швидкості руху.Результати дослідження свідчать, що сільськогосподарські обприскувачі, оснащені регулятором норми внесення, забезпечують більш рівномірне та стабільне розпилення порівняно з традиційними обприскувача-ми (без регулятора), коли швидкість руху змінюється під час застосування пестицидів. Хоча якість розпилен-ня також зазнає змін у разі використання регулятора норми внесення, дотримання найкращих практик, як-от правильний вибір форсунок і застосування номінальних швидкостей руху, допоможе мінімізувати ці ефекти та забезпечити ефективне використання технологій внесення пестицидів. /// EN: This article is dedicated to studying the spraying process and assessing its quality at different travel speeds for an agricultural sprayer equipped with a rate controller.Speed variation is a common and unavoidable factor during pesticide application using sprayers. Field tests were conducted to evaluate the impact of speed changes on spraying and application quality using a boom sprayer without a rate controller (CNS) and with a rate controller (SRC).During the study, the sprayer boom was evenly divided among three types of nozzles (XRC, AIXR, and TTI) to generate droplets of different sizes (medium, very large, and ultra-large, respectively). Before testing, the sprayer was calibrated to apply 180 L/ha at an operating pressure of 0,207 MPa and a speed of 9,7 km/h. To evaluate spraying and application quality, pesticide application was performed at five different travel speeds: 9,7, 12,9, 16,1, 19,3, and 22,5 km/h. Data collection was carried out by placing water-sensitive paper at various points along the sprayer boom in the field.Results for CNS (without a rate controller) showed that as speed increased, the number of applied droplets and spray deposition significantly decreased (p < 0,05) for all three nozzle types, which was due to a reduction in droplet density per unit area. For SRC (with a rate controller), spraying remained more stable despite speed changes.Travel speed affected spray quality for both CNS and SRC. However, for SRC, greater variations in spray quality were observed due to the increase in operating pressure as speed increased. The XRC and TTI nozzles exhibited similar trends in spray deposition and quality across both sprayer configurations (CNS and SRC). Meanwhile, the AIXR nozzle demonstrated inconsistent spraying performance and quality when travel speed changed.The findings of this study indicate that agricultural sprayers equipped with a rate controller provide more uniform and stable spraying compared to traditional sprayers (without a controller) when travel speed varies during pesticide application. Although spray quality is also affected when using a rate controller, following best practices, such as proper nozzle selection and application at nominal speeds, can help minimize these effects and ensure effective pesticide application.
Evaluation of the effectiveness of a sprayer with a dosage rate controller at variable operating speed
Keywords: сільськогосподарські обприскувачі; норма внесення; швидкість руху; регулятор норми внесення; покриття розпиленням; якість обприскування; agricultural sprayers; spray coverage; application rate; travel speed; rate controller; spraying quality