Спосіб зберігання плодів вишні. Опис до патенту на корисну модель № 160688. Україна - Іванова, Ірина Євгенівна; Сердюк, Марина Єгорівна; Загорко, Надія Петрівна; Прісс, Олеся Петрівна (My University, 2025)
Спосіб зберігання плодів вишні, що включає збір вишні у стадії споживчої стиглості, інспекцію, сортування, обробку захисними покриттями, охолодження плодів. Попереднє охолодження плодів вишні проводять у дві стадії: на першій стадії - гідроохолоджують плоди вишні у розчині захисної композиції з діючими речовинами молочної та оцтової кислот у співвідношенні 2,217:1,966 % при температурі розчину 1,0±0,5 °C протягом 8,0±2 хв до встановлення температури всередині плоду 4±1 °C. На другій стадії - плоди вишні доохолоджують холодним повітрям у камері інтенсивного охолодження протягом 30±2 хв до температури 2,0±0,5 °C біля кісточки при швидкості руху повітря - 3,0 м/с, кратності повітрообміну - 90 об'ємів за годину, температурі - 0±1 °C, відносній вологості повітря - 90±1 %. Після чого плоди вишні закладають на зберігання у холодильні камери за температури - 1,5±0,5 °C, та відносної вологості повітря 93±1 %.
Keywords: корисна модель; зберігання плодів; вишня; охолодження; гідроохолодження; захисна композиція; молочна кислота; оцтова кислота; органолептичні показники; термін зберігання; холодне повітря; холодильна камера; біологічна цінність; функціональні властивості