Опис до патенту на корисну модель № 97943 "Спосіб очищення стічних вод, які утворюються у гальванічних відділеннях" - Мовчан, Сергій Іванович; Мовчан, Сергей Иванович; Movchan, Serhii (Державна служба інтелектуальної власності України, 2015)
Спосіб очищення стічних вод, які утворюються у гальванічних відділеннях, згідно з яким, стічну воду, яка містить іони важких металів, змішують з розчином електроліту, що входить до реагентів відпрацьованого миючого розчину у певній кількості до шестивалентного хрому на рівні із загальною концентрацією електроліту в межах 50…100 мг/дм3, а електроліз проводять з використанням сталевих електродів та напірною флотацією. Відведення стічних вод відбувається за трьома окремими напрямками: промивні води, концентровані (лужні та кислі) розчини, які потім направляють для наступних технологічних операцій: електролітичного знезаражування, анодного травлення, нейтралізації, знезалізнення, активації, цинкування та освітлення з використанням хімічних компонентів, що входять до складу миючого розчину (натрій їдкий, сода кальцинована, тринатрій фосфат, скло натрієве рідке), у певному їх співвідношенні до Сr6+.
Keywords: іони важких металів; розчин електроліту; електроліз; концентровані (лужні та кислі) розчини; електролітичне знезаражування; анодне травлення; нейтралізація; знезалізнення; цинкування; оброблення і знешкодження стічних вод