Формування потенційної продуктивності персика різних сортів в умовах південного Степу України - Алексєєва, Ольга Миколаївна; Бондаренко, П. Г.; Aleksieieva, Olha; Bondarenko, P. G. (Умань : 2021, 2021)
UA: Стаття присвячена всебічному дослідженню основних аспектів формування врожайності персика залежно від впливу сортових особливостей та погодних умов років проведення досліджень для коригування основної нормуючої обрізки насаджень. В роботі визначено структуру річного приросту дерев залежно від генотипу сортів та умов року, щільність закладання генеративних бруньок на різних типах приростів, сумарну кількість плодових бруньок на деревах перед уходом в зиму. Виділено сорт Посол миру як той, що має найвищий потенціал продуктивності. В результаті проведених досліджень встановлено, що для отримання запланованого врожаю на рівні 15-20 т/га зі збереженням високої якості плодів, у дерев персика сорту Посол миру під час нормуючої обрізки необхідно видаляти до 70% однорічного приросту, у сортів Кримський феєрверк, Сказка і Редхавен – 60-65% і у сортів Ювілейний Сидоренка – лише 30-40%. EN: The article is devoted to a comprehensive study of the main aspects of peach yield formation depending on the influence of cultivar characteristics and weather conditions of the research years in order to adjust main yield-regulating pruning of orchards. Unlike other temperate fruit crops, peach cultivation technology includes strong annual pruning of the trees to maintain sufficient tree vigour and regulate the crop load. The aim of the research was to determine the influence of cultivar peculiarities and weather conditions on the total formation of flower buds on one tree with subsequent adjustment of cultivarspecific pruning to obtain stable yields of high quality peach fruits.
Formation of potential productivity of different peach cultivars in the conditions of the southern Steppe of Ukraine
Алексєєва О.М., Бондаренко П.Г. Формування потенційної продуктивності персика різних сортів в умовах південного Степу України. Вісник Уманського національного університету садівництва. Умань : УНУС, 2021. №2. С. 78-83.
Keywords: структура річного приросту; диференціація генеративних бруньок; програмування врожайності; персик; сорти; structure of annual growth; differentiation of generative buds; productivity programming; peach; cultivars