Конструктивно-технологічне вдосконалення вальцевих грануляторів з плоскою матрицею - Комар, Артем Станіславович; Болтянський, Борис Володимирович; Komar, Artem; Boltianskyi, Borys (Запоріжжя : 2023, 2023)
UA: В статті представлений аналіз конструктивних і технологічних рішень по вдосконаленню вальцевих грануляторів з плоскою матрицею. Здійснено огляд патентів, авторських свідоцтв та статей пов’язаних з грануляцією та брикетуванням сировини з різною насипною щільністю для пристроїв такого типу. Коротко описаний принцип роботи та переваги конструктивних новацій на різних етапах розвитку устаткування для грануляції. Кожен з наведених вальцевих грануляторів має видимі переваги та дещо приховані недоліки. Основні напрямки вдосконалення грануляторів вальцевого типу мають на меті: – підвищення надійності та ефективності пристроїв; – підвищення продуктивності та якості гранул; – зменшення металоємності конструкції; – зниження зносу робочих органів; – зниження енергозатрат на гранулювання; – розширення технологічних можливостей та оптимізація режимів роботи при гранулюванні сировини з різними фізико- механічними властивостями. Пресові пристрої відносяться до технічних засобів для приготування гранульованих продуктів і можуть бути використані при виготовленні паливних брикетів з тирси та рослинних відходів (пелети), комбікормів, із зернових культур та харчових відходів, гранул з відходів пивоваріння, побутового сміття та подрібнених автопокришок, а також при виробництві гранульованих стабілізуючих добавок в будівництві. EN: Analysis of constructive and technological solutions for the improvement of granulators with cylindrical rollers and flat matrix are presents in the article. A review of patents, copyrights and articles related to the granulation and briquetting of raw materials with different bulk densities for devices of this type was carried out. The principle of operation and advantages of constructive innovations at various stages of development of granulation equipment are briefly described. Each of the mentioned granulators with cylindrical rollers has visible advantages and somewhat hidden defects. With the help of granulators, fuel, fodder or other types of pellets with a diameter of 3-12 mm and a length of 5-50 mm are obtained. The press equipment is used in household conditions, on farms and industrial productions. Granulators with cylindrical rollers and flat matrix are widely used today. The main areas of improvement of roller-type granulators are aimed at: – increasing the reliability and efficiency of devices; – increasing productivity and quality of pellets; – reduction of the metal capacity of the structure; – reduction of wear and tear of working bodies; – reduction of energy consumption for granulation; – expansion of technological capabilities and optimization of work modes during granulation of raw materials with higher physical and mechanical properties. Press devices are also technical means for the preparation of granulated products and can be used in the production of fuel briquettes from sawdust and vegetable waste (pellets), compound feed, from grain crops and food waste, pellets from brewing waste, household briquettes and shredded car tires, as well as in the production of granulated stabilizing additives in construction.
Structural and technological improvement of granulators with cylindrical rollers and flat matrix
Комар А. С., Болтянський Б. В. Конструктивно-технологічне вдосконалення вальцевих грануляторів з плоскою матрицею. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету : електронне наукове фахове видання. Запоріжжя : ТДАТУ. 2023. Вип. 13, том 1. C. 134-146.
Keywords: вальцевий гранулятор; плоска матриця; вдосконалення; пристрій; грануляція; брикетування; roller granulator; flat matrix; improvement; device; granulation; briquetting