Розподіл енергії в процесі тертя і зношування поверхонь деталей вузлів і агрегатів - Журавель, Дмитро Павлович; Журавель, Дмитрий Павлович; Zhuravel, Dmytro (ТДАТУ, 2020)
Енергоємність поверхневих шарів металу є характеристикою, яка дозволяє оцінювати поверхневі шари по здатності накопичення деформації при дії абразивного зерна, а також оцінює їх здатність протистояти зношуванню в процесі абразивного зносу в різних середовищах ПММ. Енергоємність поверхневих шарів металу, будучи функцією сил деформації, дозволяє встановлювати межі силових характеристик вузлів тертя при абразивному зношуванні.
Keywords: вузли тертя; змащування; зношування; дії абразиву на поверхневу структуру металів; зародження тріщин Гріффітса; енергія дислокацій; енергія виділення нових фаз; зносостійкість сплавів