Оцінка ризику аспіраційних систем у харчовій промисловості - Гілевич, Я. О.; Гранкіна, Олена Володимирівна; Гранкина, Елена Владимировна; Hrankina, Olena (ТДАТУ, 2018)
При експлуатації обладнання харчових виробництв виділяється величезна кількість пилу рослинного походження в концентраціях, що в сотні разів перевищують встановлені граничнодопустимі концентрації. При певних умовах це може спричинити вибух. Найбільшу небезпеку становить місцева вентиляція з системою аспірації, яка видаляє запилене повітря з робочої зони борошнопросіювальної або тістомісильної машин. При експлуатації пожежовибухонебезпека в повній мірі залежить від надійності агрегатів аспіраційної системи. Безпека технологічних процесів забезпечується при розробці обладнання, опрацюванні технологічних режимів, розробці комплекту технологічної документації на стадії проектування. При цьому забезпечення безпеки здійснюється найбільш ефективно, тому що надається повна можливість усунути шкідливі та небезпечні чинники безпосередньо у джерелі їх виникнення.
Keywords: обладнання харчових виробництв; агрегати аспіраційної системи; методи моделювання; метод логіко-імітаційного моделювання; вимоги безпеки при експлуатації