Продуктивність сортів пшениці озимої під впливом протруйників та регулятора росту рослин в умовах південного степу України: автореферат дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.09 - Кліпакова, Юлія Олександрівна; Клипакова, Юлия Александровна; Klipakova, Yuliia (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
UK: Дисертаційна робота присвячена удосконаленню технологічних прийомів вирощування пшениці озимої, зокрема обґрунтуванню передпосівної обробки насіння різнокомпонентними фунгіцидними препаратами та фунгіцидно – інсектицидною сумішшю, як окремо, так і в поєднанні з регулятором росту рослин АКМ на процеси проростання насіння, росту, розвитку, перебігу оксидативних процесів в тканинах рослин та формуванню врожайності різних за біологічними ознаками сортів пшениці озимої. Встановлено закономірності протікання процесів пероксидації у проростках і рослинах пшениці озимої залежно від обробки насіння різнонаправленими та різнокомпонентними препаратами. Запропоновані способи застосування цих препаратів для обробки насіння пшениці озимої, дозволяють формувати кращими показники польової схожості та зимостійкості рослин, площі листкової поверхні, чистої продуктивності фотосинтезу, вмісту хлорофілів та каротиноїдів у листках пшениці озимої, елементи структури врожаю, врожайність та якість сформованого зерна за різних агрометеорологічних умов року. Найвищим рівень продуктивності рослин сортів Антонівка та Шестопалівка визначено за передпосівної обробки зерна сумішшю Ламардор з Гаучо у поєднанні їх з антистресовою композицією АКМ, що дозволило отримати врожайність у середньому за роки досліджень на рівні 8,48 та 7,61 т/га відповідно. Разом з тим у сорту Шестопалівка на фоні високої урожайності за використання вказаної суміші зерно відносилося до І класу якості продовольчої групи А, що свідчить про високу пластичність та стабільність рослин даного сорту в умовах недостатнього та нерівномірного зволоження Південного Степу України. RU: Диссертационная работа посвящена обоснованию предпосевной обработки семян пшеницы озимой разнокомпонентными фунгицидными препаратами и фунгицидно – инсектицидной смесью, как отдельно, так и совместно с регулятором роста растений АКМ на процессы прорастания семян, роста и развития, протекания оксидативных процессов в тканях растений и формированию урожайности зерна разных по биологическим признакам сортов пшеницы озимой. Установлены закономерности протекания процессов пероксидации в проростках и растениях пшеницы озимой в зависимости от обработки семян разнонаправленными и разнокомпонентными препаратами. Усовершенствованы способы применения этих препаратов для обработки семян пшеницы озимой, что позволяет формировать значительно лучшие показатели полевой всхожести и зимостойкости растений, площади листовой поверхности, чистой продуктивности фотосинтеза, содержания хлорофиллов и каротиноидов в листьях пшеницы озимой, элементы структуры урожая, урожайность и качество сформированного зерна в разные по агрометеорологическим условиям годы. Высокий уровень продуктивности зерна сортов Антоновка и Шестопаловка был определен при обработке семян смесью Ламардор с Гаучо и антистрессовой композицией АКМ, что позволило сформировать биологическую урожайность в среднем за годы исследований на уровне 8,48 та 7,61 т/га соответственно. Вместе с тем, у сорта Шестопаловка на фоне высокой урожайности при использовании указанной смеси было получено зерно І класса качества продовольственной группы А, что свидетельствует о высокой пластичности и стабильности растений этого сорта в условиях недостаточного и неравномерного увлажнения Южной Степи Украины. EN: The dissertation is devoted to the substantiation of pre-sowing treatment of winter wheat varieties seeds by multicomponent fungicides and fungicideinsecticide mixture, both alone and in combination with AKM plant growth regulator on the processes of germination, growth, development, flow of oxidative processes in plant tissues and the formation of yields of winter wheat varieties with different biological features. The regularities of the process of peroxidation in seedlings and plants of winter wheat, depending on the treatment of seeds by multidirectional and multicomponent preparations, have been determined. The methods of using preparations for treatment of winter wheat seeds have been improved, which allows to obtain the best results in field germination and winter hardiness of plants, the biggest leaf surface area, the highest photosynthesis net productivity, as well as chlorophylls and carotenoids content in leaves of winter wheat, improved crop structure, the highest yield and quality of the grain in different agrometeorological conditions of the year. The highest productivity level for Antonovka and Shestopalivka varieties was noted under conditions of pre-sowing treatment by Lamardor and Gaucho mixture in combination with the anti-stress composition of AKM, which allowed to obtain average yields over the years of research at the level of 8.48 and 7.61 t/ha, respectively. At the same time Shestopalivka variety produced grain of Class 1 food grade A, which indicates high plasticity and stability of the plants of this variety in the conditions of insufficient and uneven rainfall of the Southern Steppe of Ukraine.
The productivity of winter wheat varieties under the influence of treaters and plant growth regulator in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine
Keywords: сучасні сорти пшениці озимої; сівозміни; winter wheat; varieties; treaters; plant growth regulator; presowing treatment; oxidative process; yield; grain quality; пшениця озима; сорти; протруйники; регулятор росту рослин; передпосівна обробка; оксидативний процес; урожайність; якість зерна