Відображення методології наукового пізнання у змісті шкільної фізичної освіти - Сосницька, Наталя Леонідівна; Сосницкая, Наталья Леонидовна; Sosnytska, Natalia (The Academy of Management and Administration in Opole, 2015)
Реалізація принципу історизму при навчанні фізики передбачає низку технологій, методів та форм активізації навчально-пізнавальної діяльності учнів. Тому відображення методології наукового пізнання у змісті шкільної фізичної освіти вимагає наявності таких методів організації пізнавальної діяльності учнів, які імітують науковій пізнавальний пошук. До них відносяться методи проблемного навчання. В. Бондар визначає проблемне навчання, як «один із типів навчання, характерними рисами якого є постановка пізнавальної задачі, що вимагає аналізу, дослідження; висунення гіпотез можливого розв‘язання поставленої проблеми; створення проблемної ситуації; пошук її розв‘язання; загальний висновок». Р. Малафєєв вказує, що головна мета проблемного навчання фізиці – при мінімальних затратах часу отримати максимальний ефект у розвитку мислення і творчих здібностей учнів. Для цього мають бути вирішені питання загального характеру, зокрема питання про принципи відбору центральних проблем, які складають логічну основу системи проблемного навчання фізики; виявлення основних особливостей проблемного навчання при вивченні різного за змістом матеріалу.
Keywords: фізика; шкільна фізична освіта; наукове пізнання; методи пізнання