Підвищення якості гомогенізації в струминному гомогенізаторі молока з роздільною подачею вершків - Крєстов, В. Г. (Мелітополь: ТДАТУ, 2021)
Диспергування жирової фази являє собою зменшення середнього діаметра жирових (СЖК) кульок, завдяки чому забезпечується рівномірний розподіл дисперсної фази (вершків) у дисперсійному середовищі (плазмі знежиреного молока). Найбільш розповсюджений у молокопереробній галузі клапанний гомогенізатор забезпечує 3-4 кратне зменшення СЖК, однак разом з цим, його енергетичні витрати перевищують 6–7 кВт·год/т гомогенізованої емульсії. Наявні теорії з огляду на суперечності гідродинаміки не здатні вичерпно пояснити сутність процесів, які відбуваються при гомогенізації.
Keywords: гомогенізація; жирові кульки; вершки; плазма знежиреного молока; молоко