Опис до деклараційного патенту на винахід № 61571 "Свердловинний заряд" - Вілкул, Ю. Г.; Півень, В. О.; Сидоренко, Віктор Дмитрович; Сидоренко, Виктор Дмитриевич; Sydorenko, Viktor; Шевченко, С. В.; Єременко, Г. І.; Колісник, М. Д. (Державний департамент інтелектуальної власності, 2003)
Свердловинний заряд включає бурову свердловину з розміщеною у ній гідроізоляційною оболонкою, наповненою вибуховою речовиною, бойовик, забійку, який відрізняється тим, що нижня частина гідроізоляційної оболонки закріплена до обважнювача у вигляді кульового сегмента, діаметр якого менший діаметра свердловини, орієнтованого догори горизонтальною твірною і обладнаного патрубком, співвісно розташованим з ним і створюючим загальний наскрізний отвір, при цьому верхня частина патрубка знаходиться нижче горизонтальної твірної обважнювача, а нижня частина гідроізоляційної оболонки приєднана до зовнішньої бокової поверхні патрубка з можливістю герметизації внутрішньої частини гідроізоляційної оболонки
Keywords: свердловина; вибухові роботи; патроновані гільзи з поліетилену; бурова свердловина; формування свердловинного заряду