Сутнісні аспекти функціонально-ресурсної складової фінансової безпеки суб’єктів агропродовольчого ринку в цифровізованій екосистемі - Козак, В. М.; Kozak, V. (Запоріжжя : 2023, 2023)
UA: За умови фінансової нестабільності, економічних криз та об’єктивних змін в України виникають передумови та потреба в забезпеченні фінансової безпеки суб’єктів агропродовольчого ринку, яким притаманно міжтериторіальні взаємовідносин з фінансовими інститутами для посилення гарантій та покращення безпечного середовища функціонування в умовах впливу загрозливого середовища, зокрема під час воєнного конфлікту. Становлення України як незалежного суб’єкта міжнародної економічної діяльності та поступове їх включення в глобальний цифровий простір все більшою мірою обумовлено впливом загрозливих економічних чинників, яким притаманна піделементна фінансова залежність. Внаслідок цього, більшого поширення набувають такі поняття як національна, економічна, продовольча та фінансова безпека, а їх імплікація в формуванні стабільного функціонування макро- та локально-регіональних системах держави в цифровізованій екосистемі стає більш суттєвою. З позиції теоретичний і методологічний підходів, які визначають парадигму наукових досліджень на законодавчій платформі України, фінансова безпека трактується як стан захищеності відповідної системи чи інтересів того чи іншого суб’єкта (особи, суспільства, держави), який характеризується відсутністю загроз або стійкістю до їх впливу, здатністю до розвитку та самовідтворення. Зокрема, В. Шлемко, І. Бінько, В. Мунтіян визначають фінансову безпеку як «такий стан фінансової, грошово-кредитної, валютної, банківської, податкової систем, який характеризується збалансованістю, стійкістю до внутрішніх і зовнішніх негативних впливів; здатністю забезпечити ефективне функціонування національної економічної системи та економічне зростання». З позиції Є. Дмитренко фінансова безпека забезпечує стан захищеності життєво важливих інтересів особи, суспільства та держави від внутрішніх і зовнішніх загроз у фінансовій сфері. С позиції концептуальних характеристик фінансової безпеки О. Барановський вважає, що вона базується на незалежності, ефективності і конкурентоспроможності фінансово-кредитних інститутів, відображається через систему критеріїв і показників її стану, що характеризують збалансованість фінансів, достатню ліквідність активів і наявність необхідних грошових і золотовалютних резервів; ступінь захищеності фінансових інтересів на усіх рівнях фінансових відносин
Keywords: фінансова безпека; цифровізація; агропродовольчий ринок; інвестування