Аналітичний огляд результатів моніторингового дослідження адаптації першокурсників спеціальності «комп’ютерні науки» - Гешева, Ганна Валеріївна; Hesheva, Hanna (Запоріжжя : Видавничій дім "Гельветика", 2025)
UA: Процес адаптації студентів першого курсу до вимог вищої освіти є ключовим фактором забезпечення їхнього академічного успіху та професійного розвитку. У цій статті представлено аналітичний огляд результатів моніторингового дослідження, проведеного серед студентів, які спеціалізуються на інформатиці. Дослідження зосереджено на визначенні основних викликів, з якими стикаються студенти першого курсу протягом першого року навчання, зокрема психологічної адаптації, інтеграції в академічне середовище, мотивації до навчання та соціальної взаємодії в студентській спільноті. Особлива увага приділяється ролі систем освітньої підтримки, методів навчання та використання інформаційних технологій у сприянні успішній адаптації. Результати моніторингу надають цінну інформацію про динаміку адаптації студентів першого курсу, що дає змогу сформулювати практичні рекомендації щодо вдосконалення інституційних стратегій підтримки цих студентів. Отримані результати сприяють глибшому розумінню процесу адаптації студентів технічних спеціальностей і можуть слугувати основою для подальших досліджень у галузі вищої освіти. /// EN: The process of adapting first-year students to the requirements of higher education is a key factor in ensuring their academic success and professional development. This article presents an analytical review of the results of a monitoring study conducted among students majoring in Computer Science. The study focuses on identifying the main challenges faced by first-year students during their initial year of study, including psychological adjustment, integration into the academic environment, motivation for learning, and social interaction within the student community. Special attention is paid to the role of educational support systems, teaching methods, and the use of information technologies in facilitating successful adaptation. The results of the monitoring provide valuable insights into the dynamics of first-year students’ adjustment, enabling the formulation of practical recommendations to improve institutional strategies for supporting these students. The findings contribute to a deeper understanding of the adaptation process in technical specialities and may serve as a basis for further research in the field of higher education.
Analytical review of monitoring study results on the adaptation of first-year computer science students
Keywords: академічна успішність; соціалізація студентів; навчальне середовище; мотивація до навчання; професійна орієнтація; освітня адаптація; academic performance; student socialization; learning environment; learning motivation; career guidance; educational adaptation