Зниження витрат енергоресурсів при виробництві свинини - Болтянська, Наталя Іванівна; Болтянская, Наталья Ивановна; Boltianska, Natalia; Маніта, Ігор Юрійович; Манита, Игорь Юрьевич; Manita, Ihor (НУБіП, 2021)
Одним з найбільших споживачів енергії в Україні залишається аграрний сектор. Тому, з точки зору стратегії сталого розвитку та раціонального використання матеріальних і енергетичних ресурсів і підвищення енергоефективності аграрного сектора України, зокрема галузі тваринництва, необхідно здійснити відповідне економічне обґрунтування стратегії енергоощадності, а також розробити сучасну науково-нормативну базу проектування енергоефективних тваринницьких приміщень, здійснити термомодернізацію існуючих будівель, вивести на український аграрний ринок сучасні інноваційні системи будівництва; технологій і матеріалів; визначити напрямки можливого використання нетрадиційних відновлюваних джерел енергії в тваринницькій галузі.
Keywords: аграрний сектор; малоефективні енерговитратні технології; тваринництво; вентиляція; тепловтрати; системи примусової вентиляції; припливно-витяжні установки; енергозберігаючі системи