Видатні українські династії і їхній внесок у розвиток України - Ломейко, Наталя Григорівна; Білоцька, Ольга Миколаївна (Запоріжжя : 2025, 2025)
Династії – це покоління людей, які власною працею, вірою й боротьбою творили майбутнє своєї держави. Їхній внесок – це не просто сторінки минулого, а фундамент, на якому стоїть сучасна Україна. Історія України – це не лише послідовність подій, а передусім історія людей, родів і династій, які формували її обличчя. Від княжих часів Київської Русі до визвольних змагань ХХ століття видатні українські династії відігравали ключову роль у розбудові державності, розвитку культури, освіти, релігії та духовного життя. Їхній приклад закликає кожного з нас до відповідальності за спадок предків і продовження їхньої справи. Від княжих часів Київської Русі до визвольних змагань ХХ століття династії гетьманів, меценатів, митців, літераторів і науковців визначали політичний, культурний та духовний розвиток нації. Особлива увага приділяється гетьманським родам (Виговські, Полуботки, Самойловичі, Дорошенки, Скоропадські, Розумовські), підприємницьким і меценатським династіям (Терещенки, Ханенки, Харитоненки, Симиренки), а також родинам інтелігенції, митців і науковців (Косачі-Драгоманови, Тобілевичі, Лисенки, Алчевські, Рильські, Тулуби, Острозькі, Тарновські, Антоновичі, Патони). Їхній внесок став фундаментом сучасної української державності та культурної спадщини, а їхній приклад – дороговказом для майбутніх поколінь.
Keywords: династії; Україна; гетьмани; Виговські, Полуботки, Самойловичі, Дорошенки, Скоропадські, Розумовські; меценати; культура; наука; освіта; Косачі-Драгоманови, Тобілевичі, Лисенки, Алчевські, Рильські, Тулуби, Острозькі, Тарновські, Антоновичі, Патони; національна ідентичність; родини; історія; державність; традиції