Опис до патенту на винахід № 118496 "Агрегат для внесення добрив у ґрунт" - Тарасенко, Володимир Віталійович; Тарасенко, Владимир Витальевич; Tarasenko, Volodymyr (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2019)
Агрегат для внесення добрив у ґрунт включає раму з опорним колесом, бункер з дозуючим механізмом, тукопровід, вертикальні ножі, встановлені на рамі зі зміщенням відносно один одного по ходу руху і забезпечені ступінчастим формувачем потоку з розподільною камерою, які встановлені вздовж їх тильної сторони і сполучені з тукопроводом через патрубокприскорювач, виконаним з механізмом регулювання кута його нахилу щодо формувача потоку. Вертикальні ножі встановлені у шаховому порядку, а патрубок-прискорювач забезпечений розташованими один над одним увігнутими скатними лотками з прямолінійними приймальними і сходовими ділянками, причому довжина скатних лотків збільшується, а кут установки їх до тильній стороні ножів зменшується за законом брахістохрони, починаючи з верхнього. Кожний ступінь формувача потоку виконаний у вигляді розведених в протилежні сторони в поперечновертикальній площині двох симетричних по лінії згину чотирикутників, вигнутих по брахістохроні, а на бічних стінках розподільної камери шарнірно встановлені загортачі, кінематично пов'язані з вертикальними ножами. Зазначена конструкція агрегату для внесення добрив у грунт забезпечує підвищення якості внесення та рівномірності розподілу добрив по висоті щілини, особливо в її нижній частині, знижується тяговий опір агрегату, підвищується якість заробки щілин та продуктивності агрегату
Keywords: внесення добрив у ґрунт; сільськогосподарське машинобудування