Вплив воєнних дій на екологічний стан поверхневих вод України та оцінка екологічних ризиків (13ГЗД004000000ПЗ) : кваліфікаційна робота здобувача ОС «Магістр» : спец. 101 Екологія ОПП «Екологія» - Сенделі, Дар`я Олегівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Метою роботи є комплексний аналіз впливу воєнних дій на екологічний стан поверхневих вод України, ідентифікація основних джерел та типів антропогенного забруднення, оцінка екологічних ризиків для водних екосистем і населення, а також прогнозування змін гідроекологічного стану у післявоєнний період. У процесі виконання роботи застосовано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема: аналіз і синтез, індукцію та дедукцію, системний і структурно-функціональний підхід, компаративний аналіз, методи екологічного моніторингу, оцінки екологічного ризику, індексні та матричні методики, елементи математичного та прогнозного моделювання, а також методи обробки статистичних і геоінформаційних даних.
Keywords: поверхневі води; гідроекологічний стан; воєнні дії; екологічні ризики; антропогенне забруднення; водні екосистеми; екологічна безпека; післявоєнне відновлення