Особливості формування врожаю пшениці озимої за різних способів обробітку грунту в умовах Південого Степу України - Гоман, І. О. (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
Відомо, що пшениця озима займає провідне місце у зерновому балансі нашої країни. Водночас, для отримання стабільних високих врожаїв цієї культури необхідно постійно вдосконалювати елементи технології її вирощування, що передбачають раціональне використання виробничих ресурсів і біокліматичного потенціалу південного регіону України [1, 2]. Однак, як сукупність факторів інтенсифікації, так і їх роль у формуванні врожаю пшениці суттєво залежать від зони, рівня родючості ґрунту, біологічного потенціалу продуктивності сорту, забезпеченості технології матеріальними ресурсами тощо [1, 2]. Безперечно, у посушливих умовах Південного Степу України одним з вирішальних факторів формування урожайності пшениці озимої у богарних умовах є оптимізація водного режиму ґрунту. У зв’язку з цим набувають актуальності питання впливу прийомів основного обробітку ґрунту, що є одним з визначальних факторів вологозабезпеченості рослин, на урожайність пшениці [2]. Тому метою наших досліджень було вивчення впливу мінімального і глибокого обробітку ґрунту на структуру та розмір врожаю озимої пшениці
Keywords: пшениця озима; зерновий баланс; вирощування пшениці озимої; водний режим ґрунту