Втрата автономії здобувачів вищої освіти в умовах алгоритмізації цифрового простору: студент як об’єкт і суб’єкт впливу - Мгалоблішвілі, Анна (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У матеріалах доповіді здійснено теоретичний аналіз проблеми втрати автономії здобувачів вищої освіти в умовах алгоритмізації цифрового простору. Розглянуто особливості функціонування молоді як об’єкта та суб’єкта цифрового впливу в сучасному інформаційному середовищі. Проаналізовано механізми алгоритмічного впливу на психіку студентської молоді, зокрема феномени «економіки уваги», дофамінових поведінкових циклів, «бульбашок фільтрів» та алгоритмічної ідентичності. Визначено психологічні ризики цифрової залежності, втрати автономії та звуження когнітивного горизонту особистості. Окрему увагу приділено проявам цифрової агентності молоді, розвитку цифрової резильєнтності, практикам цифрового опору та трансформації суб’єктності студентів в умовах війни. Обґрунтовано необхідність розвитку цифрової грамотності, критичного мислення та навичок психологічної саморегуляції у системі сучасної вищої освіти. /// EN: The conference paper presents a theoretical analysis of the problem of autonomy loss among higher education students in the context of digital space algorithmization. The study examines the characteristics of youth functioning as both objects and subjects of digital influence within the modern information environment. The mechanisms of algorithmic impact on students’ psyche are analyzed, including the phenomena of the attention economy, dopamine-driven behavioral loops, filter bubbles, and algorithmic identity. Psychological risks associated with digital dependency, loss of autonomy, and narrowing of the individual’s cognitive horizon are identified. Particular attention is paid to manifestations of digital agency, the development of digital resilience, practices of digital resistance, and the transformation of student subjectivity during wartime conditions. The necessity of developing digital literacy, critical thinking, and psychological self-regulation skills within the modern higher education system is substantiated.
Keywords: цифрове благополуччя; алгоритмізація; цифрова автономія; студентська молодь; цифрова агентність; цифрова резильєнтність; соціальні мережі; алгоритмічна ідентичність; цифровий вплив; психологічне благополуччя; digital well-being; algorithmization; digital autonomy; student youth; digital agency; digital resilience; social networks; algorithmic identity; digital influence; psychological well-being