Особливості мотивації до навчання у здобувачів закладів вищої освіти в умовах війни - Аюбова, Ельнара Мусаібовна; Ayubova, Elnara; Скиба, Вікторія Павлівна; Skyba, Viktoriia; Ганчук, Максим Миколайович; Hanchuk, Maksym (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
UA: Стаття присвячена проблемі зародження та збереження ефективної навчальної мотивації у здобувачів закладів вищої освіти в умовах воєнного стану в Україні. Проблематика навчальної мотивації здобувачів молодого віку обумовлена величезним спектром психоемоційних перетворень, що відбуваються з нею в цей період. В сучасних умовах війни молода людина в Україні формується під впливом безпрецедентних викликів, з якими її однолітки більшості країн світу не стикаються. Авторами розглянуті різні аспекти глобальної проблеми, яка має тенденцію прогресувати та загрожує глибокими наслідками для розвитку гармонійного суспільства. Проаналізовані зовнішні та внутрішні фактори (особливості) та психофізіологічні наслідки їх впливів на особистість в контексті ефективності виконання ним розумової роботи та громадянської активності в умовах тривалої війни. Авторами проведений огляд наукових публікацій за даною проблематикою, проаналізований досвід впровадження різноманітних технологій та педагогічних прийомів стимуляції навчальної мотивації. /// EN: The article is devoted to the problem of the emergence and preservation of effective learning motivation among students of higher education institutions under martial law in Ukraine. The problem of educational motivation of young students is caused by a huge range of psycho emotional transformations that occur with them during this period. In the current conditions of war, a young person in Ukraine is formed under the influence of unprecedented challenges that their peers in most countries of the world do not encounter. The authors consider various aspects of a global problem that tends to progress and threatens with profound consequences for the development of a harmonious society. External and internal factors (features) and psychophysiological consequences of their influence on the personality in the context of the effectiveness of their performance of mental work and civic activity in conditions of a long war are analyzed. The authors conducted a review of scientific publications on this issue, analyzed the experience of implementing various technologies and pedagogic techniques for stimulating learning motivation is analyzed.
Features of motivation to study among students of higher education in war conditions
Keywords: мотивація; навчальна мотивація; резильєнтність; патріотизм; війна в Україні; змішане навчання; заклади вищої освіти; motivation; learning motivation; resilience; patriotism; war in Ukraine; blended learning; higher education institutions