Застосування CASE-технологій при комп’ютерному проєктуванні технічних об’єктів систем - Мацулевич, Олександр Євгенович; Вершков, Олександр Олександрович; Дереза, Олена Олександрівна; Чаплінський, Андрій Петрович; Тетервак, Ілля Романович; Matsulevych, Oleksand; Vershkov, Oleksandr; Dereza, Olena; Chaplinskyi, Andriy; Tetervak, Illia (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: В роботі розглянуті питання забезпечення якості проєктів, які пов’язані з процесами верифікації, перевірки та тестування програмного забезпечення. Верифікація – це визначення того, наскільки поточний стан розробки відповідає вимогам певного етапу. Перевірка дає змогу оцінити відповідність результатів розробки початковим вимогам. Частково вона перетинається з тестуванням, яке спрямоване на виявлення відмінностей між фактичними та очікуваними результатами, а також на оцінювання відповідності характеристик програмного забезпечення встановленим вимогам. У процесі реалізації проєкту важливу роль відіграють питання ідентифікації, опису та контролю конфігурації окремих компонентів і всієї системи загалом. Управління конфігурацією є одним із допоміжних процесів, який підтримує основні процеси життєвого циклу програмного забезпечення, насамперед процеси розробки та супроводу ПЗ. /// EN: This paper examines issues related to project quality assurance, specifically those involving software verification, validation, and testing. Verification involves determining the extent to which the current state of development meets the requirements of a specific phase. Validation allows for the assessment of whether the development results conform to the initial requirements. It partially overlaps with testing, which is aimed at identifying differences between actual and expected results, as well as evaluating the compliance of software characteristics with established requirements. During project implementation, issues related to the identification, description, and control of the configuration of individual components and the entire system as a whole play an important role. Configuration management is one of the supporting processes that underpins the core processes of the software life cycle, primarily software development and maintenance.
Keywords: інформаційна система (ІС); процес верифікації; тестування програмного забезпечення; неоднорідне середовище; апаратна платформа; information system (IS); verification process; software testing; heterogeneous environment; hardware platform