Основні засоби: економічні та облікові аспекти - Голуб, Наталя Олександрівна; Шкіндер, А. М.; Holub, Natalia (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Основні засоби є необхідними активами на будь-якому підприємстві, оскільки вони є основою для здійснення різних видів діяльності, включаючи виробництво, збут та адміністративну роботу. Без них функціонування будь-якої організації практично неможливе. Тому важливо розуміти, що становить основні засоби та які об’єкти входять до цієї категорії. Бухгалтерський облік основних засобів регулюється НП(С)БО 7. Згідно з цим стандартом, основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва, постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду або для здійснення адміністративних та соціально-культурних функцій. Очікуваний строк корисного використання таких активів становить більше одного року або оперативного циклу, якщо він триває довше за рік. Основні засоби, займають одне з значних позицій у діяльності будь-якої компанії чи організації. Перевіряючи рівень працездатності основних засобів можна з’ясувати що правильна експлуатація основних засобів, впливає на виробничі та економічні результати господарської діяльності підприємства, на його інвестиційну привабливість, високу конкурентоспроможність на ринку.
Keywords: бухгалтерський облік; облік основних засобів (fixed assets accounting); тривалість використання; отримання штрафів