Особливості функціонування системи антиоксидантного захисту в тканинах гусей в ембріональному і ранньому постнатальному періодах онтогенезу - Danchenko, Olena; Здоровцева, Любов Миколаївна; Здоровцева, Любовь Николаевна; Zdorovtseva, Liubov; Пащенко, Юлія Петрівна; Пащенко, Юлия Петровна; Pashchenko, Yuliia; Рубан, Г. В. (Біла Церква: Білоцерк. нац. аграр. ун-т, 2013)
Uk: За допомогою факторного аналізу з'ясовано вплив комплексу показників прооксидантно-антиоксидантної рівноваги (вміст ліпідів, ТБК-активних продуктів, антиоксидантних ферментів і вітамінів) на антиоксидантний статус гусей в ембріональному і ранньому постнатальному періодах. Доведено, що тканинна специфічність підтримання прооксидантно-антиоксидантної рівноваги в гусей у цей період онтогенезу полягає в достовірно різному сумарному впливі дослідженого комплексу показників на антиоксидантний статус цих тканин. Цей вплив зменшується у ряду міокард – шлунок – скелетні м'язи – печінка – мозок. Вплив антиоксидантних ферментів знижується, а низькомолекулярних антиоксидантів посилюється у ряді мозок – печінка – скелетні м'язи – міокард – шлунок. Ru: С помощью факторного анализа выяснено влияние комплекса показателей прооксидантно-антиоксидантного равновесия (содержания липидов, ТБК-активных продуктов, антиоксидантных ферментов и витаминов) на антиоксидантный статус гусей в эмбриональном и раннем постнатальном периодах. Доказано, что тканевая специфичность поддержки прооксидантно-антиоксидантного равновесия у гусей в этот период онтогенеза заключается в достоверно различном суммарном влиянии исследованного комплекса показателей на антиоксидантный статус этих тканей. Это влияние уменьшается в ряду миокард – желудок – скелетные мышцы – печень – мозг. Влияние антиоксидантных ферментов снижается, а низкомолекулярных антиоксидантов усиливается в ряду мозг – печень – скелетные мышцы – сердце – желудок.
Особенности функционирования системы антиоксидантной защиты в тканях гусей в эмбриональном и раннем постнатальном периодах онтогенеза
Keywords: оксидативний стрес; гуси; постнатальна адаптація; антиоксидантний статус; показники прооксидантно-антиоксидантної рівноваги; факторний аналіз; оксидативный стресс; постнатальная адаптация; показатели прооксидантно-антиоксидантного равновесия; факторный анализ