Цінні зразки генофонду груші колекції МДСС імені М. Ф. Сидоренка ІС НААН - Толстолік, Людмила Миколаївна; Толстолик, Людмила Николаевна; Tolstolik, Liudmyla (My University, 2020)
Селекційна робота, спрямована на створення сортів груші для південного степу України, у сучасних складних кліматичних умовах потребує знань про особливості прояву господарсько-цінних, зокрема, адаптивних ознак вихідних форм та про міру реалізації цих ознак в потомстві. Генофонд груші МДСС імені М.Ф. Сидоренка ІС НААН зібраний з 18 країн світу і нараховує 114 зразків, які відносяться до двох видів – Рyrus communis L. та P. рyrifolia (Burm.). Найбільша частка сортів – 31% – має українське походження. Також в колекції досить широко представлені сорти з США, Франціі, Росіі та Італіі.
Keywords: генофонд груші; селекційна робота; сорти груші