Особливості використання олив біологічного походження для мобільної техніки - Журавель, Дмитро Павлович; Журавель, Дмитрий Павлович; Zhuravel, Dmytro (УВ МААО, 2014)
UA: Робота присвячена дослідженню особливостей і перспектив використання олив біологічного походження для мобільної техніки. Враховуючи те, що Україна забезпечує свою потребу нафти на 85-90% за рахунок імпорту, а ціна на світовому ринку на неї постійно росте, це не могло не позначитися на критичному збільшенні собівартості сільськогосподарської продукції, зокрема продуктів харчування. Тому першочерговою проблемою нині виступає необхідність пошуку шляхів заміни нафтової сировини для виробництва паливно-мастильних матеріалів на сировину з поновлювальних джерел. EN: The article is devoted to the research of peculiarities and perspectives of biooil use for mobile technical equipment. Taking into consideration that Ukraine meets its oil demand on 85-90% due to import but the oil world market price constantly raises this is marked on crucial cost supplement of agricultural production, namely food stuffs. That is how come first-order problem is the necessity of looking for the new ways to replace the oil raw materials for POL production with renewable raw materials.
Usage pattern of biooil for mobile technical equipment
Keywords: рослинні олії; хіммотологічні властивості; тріботехнічні показники; присадки; карбонові кислоти; змащувальні матеріали; поверхнево-активні речовини; plant oil; chemmotological properties; tribotechnical parameters; additive; carboxylic acid; lubricants; surface-active material