Екологічна пластичність та стабільність гібридів соняшнику зарубіжної селекції в умовах Південного Степу України - Єременко, Оксана Анатоліївна; Еременко, Оксана Анатольевна; Yeremenko, Oksana (ФОП Однорог Т. В., 2019)
UK: Протягом останніх років значні коливання гідротермічних показників за роками можуть мати місце навіть в одній ґрунтово-кліматичній локації, що суттєво впливає на прояв окремих ознак і властивостей агрокультур, а в результаті і макроознак, у тому числі і врожайності. Саме це вимагає підвищення вимог до адаптивного потенціалу створюваних сортів та гібридів соняшнику. EN: Modern varieties and hybrids of sunflower show a pronounced response to changes in agrometeorological conditions of their growing. A comparative assessment of levels of ecological stability was made for 7 sunflower hybrids (the company “Syngenta”). The application of plasticity and stability analysis by the Eberhard-Russell method allows carrying out an integrated assessment of new hybrids in terms of their adaptability to growing conditions and a reaction norm of genotypes to cultivation technology.
Keywords: соняшник; селекція; гібриди; sunflower; hybrids; plasticity coefficient; stability coefficient; adaptability; stable yield