Формирование орнитофауны искусственных лесополос и лесов Северо-Западного Приазовья - Аюбова, Эльнара Мусаибовна; Аюбова, Ельнара Мусаібовна; Aiubova, Elnara (Запоріжжя: Запорізький національний університет, 2013)
Ru: В статье рассматриваются пути формирование орнитофауны искусственных лесов и лесополос на основании результатов наблюдений, проведенных на юге Запорожской области в 2006-2012 гг. и анализа литературных данных. Орнитофауна в них включает 120 видов. Большинство видов проникло в искусственные лесонасаждения агроландшафтов из пойменных лесов Днепра; незначительное количество видов – из ближайших населенных пунктов и из пролетных видов. Процесс формирования орнитофауны продолжается, как и вселение птиц в самовосстанавливающие лесополосы на месте выгоревших или вырубленных. Uk: У статті розглядаються шляхи формування орнітофауни штучних лісів і лісосмуг на підставі результатів спостережень, проведених на півдні Запорізької області в 2006-2012 рр.. та аналізу літературних даних. Орнітофауна в них включає 120 видів. Більшість видів проникло в штучні лісонасадження агроландшафтів із заплавних лісів Дніпра; незначна кількість видів - із найближчих населених пунктів і з пролітних видів. Процес формування орнітофауни триває, як і вселення птахів у самовідновлюваних лісосмугах на місці вигорілих або вирубаних. En: The article examines how the formation of the avifauna of planted forests and forest belts on the basis of the observations made in the south of the Zaporozhye region in 2006-2012. and analysis of published data. The avifauna in these includes 120 species. Most species penetrated into artificial afforestation of agricultural landscapes of the floodplain forests of the Dnieper, a small number of species - from nearby towns and from migrating species. The process of formation of the avifauna continues, as the universe of birds in forest plantations in place of self-healing of burned or cut down.
Формування орнітофауни штучних лісосмуг та лісів Північно-Західного Приазов’я
Formation of the avifauna of forest belts artificial forest and Northwest Azov
Keywords: орнитофауна; виды; искусственные леса; лесополосы; орнітофауна; види; штучні ліси; лісосмуги; bird fauna; species; natural forests; forest plantations